A cserépkályha a leggazdaságosabb és egyben a leginkább környezetbarát fűtési forma.
A cserépkályha legfőbb szerkezeti elemei:

– a kályha teljes nagyságában szinte egyenletes hőelosztást,  és hosszú hőtárolást biztosító samott-téglából kiépített füstjárat,
– valamint az esztétikus és kellemes hőérzetet nyújtó csempeburkolat,
– és egy zárt, vagy üvegezett kialakítású kályhaajtó.

A cserépkályhák általában – nagyságtól függően – 2-3 óra alatt fűthetőek fel teljesen, de mindennapos használat során ez az idő 1 órára rövidül. A cserépkályha előnyös tulajdonságai (hosszú – akár 12 óra – hőtárolóképesség és alacsony fűtőanyag-igény) leginkább a rendszeres használat során mutatkoznak meg.


Autómata égésvezérlés:


A cserépkályha ellátható automata (elektronikus) égésvezérléssel is, amely a füstgázhőmérséklet függvényében szabályozza az égés intenzitását, lehetővé téve egyszerre nagyobb mennyiségű fa behelyezését a tűztérbe. Mivel az égésszabályozó segítségével az égési folyamat szabályozottá vált, hőérzetünk is kellemesebb, a leadott meleg egyenletesebb, tovább tart. A felhasznált tüzelő mennyisége érezhetően csökken, a hatásfok viszont jelentősen nő.
Az automata égésvezérléses rendszer ezenkívül lehetővé teszi a cserépkályha ‘beprogramozását’ is. Ekkor a kályha az általunk kívánt időszakon belül működik, gyújt be ill. kapcsol ki.