Központi fűtéses rendszerek

Általános ismertetés:

A hagyományos kandallók korszerűbb utódja a vizes tűzterek, amik egyesítik egy nagy teljesítményű kazán és egy kandalló előnyös tulajdonságait. A központi fűtésrendszerre köthető kandallók felhasználhatók akár az egyedi fűtésrendszerek kialakítására akár a meglévő fűtési rendszerek pl.: a gáz kiegészítő megoldásaként is.
A kandallóban keletkezett energiát a kandallóban keringetett víz veszi fel így nem csak abban a helységben tudunk vele fűteni, ahol a kandalló található, hanem padló, radiátoros és falfűtésen keresztül az egész lakásban. Az igazán hatékony megoldás ha a kandalló által előállított hőt, hőtároló tartályban tároljuk, majd a fűtési, vagy meleg víz rendszerbe visszaforgatjuk. A vízteres kandallókba 40% energia megtakarítás is elérhető.

Termékeink fűtővíz-oldali betervezésénél és beépítésénél minden esetben épületgépész szakember segítségét vegyék igénybe. A gyártómű által meghatározott biztonsági szerelvények beépítése minden esetben kötelező! Szakszerűtlen szerelés esetén fennáll a balesetveszély, melyért a gyártó cég nem vállal felelősséget.

Rendkívül fontos, hogy a szilárd tüzeléssel összefüggő rendszerbe csak nyitott tágulási tartály építhető be.

Amennyiben a fűtési rendszer hőleadói oldalát szeretnénk a korróziótól megvédeni, akkor azt a kandalló résztől (primer oldal) hőcserélővel kell leválasztani, s ekkor a hőleadói oldal (szekunder oldal) már zárt tágulási tartállyal biztosítható.

A tervezésnél vegyék figyelembe:

– a fűtendő helyiségek hőszükségletét
– a nyitott tágulási tartály méretét
– a keringtető szivattyú paramétereit (magasságát és a szállított fűtővíz mennyiségét)
– a rendszer hidraulikai méretezését
– a kémény MSZ szerinti méretezését